Zes weken na je bevalling kom je bij ons op de praktijk terug voor een nacontrole. We vinden het belangrijk om samen met jou te praten over hoe je je bevalling beleefd hebt, we horen graag hoe het nu met jou en je baby gaat en we doen een aantal controles. De afspraak plannen we in tijdens de laatste kraambedvisite.

Hoe is het?

Tijdens de nacontrole bespreken we hoe de periode na het kraambed verlopen is. We vragen naar je baby:

  • hoe gaat het met je baby?
  • hoe loopt de voeding?
  • hoe zwaar is je baby nu?
  • herken je al een ritme?

Van jou willen we graag weten:

  • hoe kijk je terug op je bevalling en de afgelopen periode?
  • hoe gaat je lichamelijke herstel?
  • Heb je samen met je partner en baby al wat evenwicht gevonden?
  • Hoe vind je het om moeder te zijn?
  • Zit je ‘lekker in je vel’?
  • hoe heb je de zorg van Calamaris ervaren?

Controles

We meten standaard je bloeddruk en meten indien nodig je ijzergehalte. Omdat het herstel van je bekkenbodemspieren van groot belang is, controleren we tijdens de nacontrole of je bekkenbodemspieren goed werken. Wanneer deze spieren goed functioneren zul je weinig klachten ervaren. Wanneer ze te slap of te gespannen zijn, kan je klachten krijgen. Bijvoorbeeld: urineverlies, pijn bij het vrijen of problemen met je ontlasting. Heb je bij je bevalling een knip of een scheurtje gehad, dan kan de verloskundige deze controle direct controleren of je wond goed genezen is.

Door de zwangerschap zijn je buikspieren minder actief geweest en zijn opzij geduwd door de zwangere baarmoeder. Na je zwangerschap horen deze spieren weer naar elkaar toe te komen. Als ze blijven wijken, noemen we dit een diastase. Bij de nacontrole voelen we naar je buikspieren en controleren je op een diastase.

Ondersteuning en advies

Als er naar aanleiding van het verloop van je zwangerschap, bevalling en kraambed nog adviezen zijn voor een eventueel volgende zwangerschap, dan bespreken we deze met je. Ook wijzen we je op de site van Slimmer Zwanger. We geven je advies over starten met sporten of nagym en we geven je tips over het moederschap, goed zorgen voor jezelf. Uiteraard beantwoorden we ook je vragen.

Anticonceptiegesprek

Omdat je na je bevalling al vrij snel weer vruchtbaar kan zijn, bespreken we bij het afsluiten van het kraambed kort de anticonceptie met je. Tijdens de nacontrole komen we hierop terug, jullie hebben dan samen nagedacht over de anticonceptie.

Je kunt bij ons terecht over algemene voorlichting over anticonceptie, je kunt ook kiezen voor een uitgebreider anticonceptiegesprek. Tijdens dit uitgebreidere consult doen we een specifieke risicoanalyse, medisch en sociaal, om te onderzoeken welke vorm van anticonceptie het meest geschikt voor je is en waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Bij gezonde vrouwen met een normale medische voorgeschiedenis kunnen we een recept voor een spiraal en de anticonceptiepil voorschrijven. Als je belt met onze assistente voor het maken van een afspraak, geef dan aan als je graag een uitgebreid anticonceptiegesprek met risicoanalyse wil. We maken dan meer tijd voor je vrij.

De kosten (€25,00) van dit anticonceptieconsult worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je zelf te betalen. Je ontvangt van ons een factuur die je kunt indienen bij jouw zorgverzekering, om te kijken of je het bedrag eventueel vergoed krijgt.  

Nacontrole bij de gynaecoloog

Heb je begeleiding van de gynaecoloog gehad tijdens je zwangerschap / bevalling, dan zal een nacontrole bij de gynaecoloog ingepland worden. Dit krijg je te horen bij ontslag uit het ziekenhuis.

Daarnaast mag je ook altijd bij ons op nacontrole komen. Bijvoorbeeld bij degene die je bevalling heeft begeleid tot het moment dat je naar het ziekenhuis moest, of bij je casemanager.

Welkom!

  • Een vast vertrouwd team
  • Echo’s in eigen praktijk
  • Avondspreekuren